Fiskare sökes

 

Österbottens Fiskarförbund genomför 2020-2021 kampanjen “Fiskare sökes” med målsättningen att skapa en framtidsbild av yrket som fiskare, skapa en ökad förståelse för fiskenäringen som viktig del av vårt samhälle och också förmedla en fiskares vardag just nu. Ni kommer få träffa både yrkesfiskare och andra påverkare i form av poddar, livestreams och intressanta personportätt - välkommen med!

 

Podd: Fiskare sökes

Hur ser vardagen ut som fiskare 2020-2021? Det får du bekanta dig med genom vår podcast och artiklar på svenska och finska:

Del 1: Trålfiskare Anders Granfors från Kaskö. Anders driver familjeföretaget Sonnfish Ab tillsammans med sin lillebror Jonas. Idag bedriver de konsumtionsfiske efter strömming i Bottenhavet och har 10 anställda. Klicka här för att läsa om, och lyssna på Anders berätta om trålfiskarens vardag med bra och dåliga dagar, och om utmaninagarna inom fisket.

Del 2: Tommy Nystrand från Molpe har nu jobbat i lite över tio år som kommersiell kustfiskare på heltid. Läs och lyssna här på Tommy berätta hur det är att vara kustfiskare i dag.

Del 3. Fiskare Lauri Halonen från Uleåborg har arbetat som heltidsfiskare i Bottenviken i 15 år, och tror att han fortsätter ända till pensionen. / Osa 3. Oululainen kalastaja Lauri Halonen on työskennellyt kokopäiväisesti kalastajana Perämerellä jo 15 vuotta, ja uskoo jatkavansa työssä eläkeikään saakka. Lue Laurista ja kuuntele hänen kertovan kalastajan arjesta täältä.

Del 4. Lasse Sundström från Öja berättar om fisket förr och nu. Klicka här för att läsa om och lyssna på Lasse.

Del 5. I detta avsnitt förflyttar vi oss söderut till Pellinge i Borgå skärgörd för att träffa Marie Kellgren. Här kan du läsa och lyssna på Marie berätta om sitt fiske och hur det är att vara kvinna i en mycket mansdominerad bransch.

Del 6. Vi besöker Jan Ström i Nämpnäs och hör hur det är att vara yrkesfiskare i Närpes. Läs om och lyssna på Mats berätta om sitt fiske.

Del 7. I det sista avsnittet hälsar vi på fiskare Tom Blom i Sundom. Klicka här för att läsa om och lyssna på Tom.

 

Livestreams

Den första livestreamen handlade om fiskeribranschens läge just nu - om livet, vardagen och staten. Gäster är riksdagsledamot Anders Norrback, landskapsdirektör Kaj Suomela och yrkesfiskare Kim Sundén. Från Österbottens fiskarförbund deltar verksamhetsledare Marina Nyqvist och som programledare fungerar Anna Bertills. I slutet av programmet delar rådgivaren och den kända kocken Björn Helsing med sig tips om hur man tillreder fisk inför julen, hur mycket fisk man egentligen borde äta och hur konsumenterna tänker när de väljer fisken från disken.

Temat för den andra livestreamen var "Inhemsk fisk på matbordet” - vi pratade om både kustfiske, fiskodling och målsättningar från statligt håll. Slutligen diskuterades frågan från fiskhandlarnas synvinkel. Gäster: Minister Jari Leppä, fiskodlare Sebastian Höglund, fiskhandlare Jesper Källskog, fiskare Tom Blom, verksamhetsledare Marina Nyqvist. Moderator Anna Bertills.

Läs om Jespers nya fiskbutik i Kvevlax - Jeppes Fisk.

Fiskets Dag ordnades virtuellt den 12.6.2021 som en del av projektet. Programmet innehöll en blandning av inslag och livestream paneldiskussioner om fiske och fisk.

 

Kampanjen genomförs i samarbete med kommunikationsbyrå Bertills & Jung och pågår till sista juli 2021. Projektet har fått finansiering från Europeiska havs- och fiskerifonden via Kustaktionsgruppen i Österbotten.