Hyljepingerit

Kasvava hyljekanta sekä harmaahylkeestä että norpasta ovat vaikuttaneet hyvin negatiivisesti ammattikalastukseen Pohjanmaalla. Ongelma on ollut suurin siian verkkokalastuksessa, ja tähän mennessä ei ole löydetty hyvää tapaa vahinkojen ennalta ehkäisemiseen.

Kalastajien keskuudessa syntyi ajatus testata nk. pingereitä verkkokalastuksen yhteydessä. Pingerit käytetään yleisesti verkkokalastuksessa suurilla merialueilla jotta delfiinit ja pikkuvalaat eivät takertuisi verkkoihin. Pingerit voidaan verrata "palovaroittimiin", ne tuottavat ääntä joka on kiusallista eläimille.

Aikaisemmat pienet testit pingereillä verkkokalastuksen yhteydessä ovat antaneet ristiriitaisia tietoja niiden toiminnasta karkottimina. Jotkut kalastajat ovat kuitenkin olleet vakuuttuneita niiden karkottavasta vaikutuksesta. Tutkijat ovat kuitenkin varoittaneet että pingerit voivat päinvastoin houkuttaa hylkeet verkoille.

Kalastajaliitto teki yhdessä kalastaja Rune Cederbergin kanssa useita pienempiä testeja erimallisilla pingereillä siiankalastuksessa vuosina 2010-2012, ja tulokset olivat osittain positiivisia yhden mallin osalta.

Hankkeen loppuraportti ruotsiksi

2.4.2014