Valtion kalastonhoitomaksu

 

Kalastonhoitomaksu on kalastuksen perusmaksu, joka tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä.

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa, paitsi Ahvenanmaalla, toisinaan kalastaja tarvitsee lisäksi vesialueen omistajan luvan. Maksu ei koske pilkkijöitä, onkijoita tai silakkalitkalla kalastavia. 

HUOM! Onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset täältä. Erikoiskohteilla tarkoitetaan alueita, joissa kalastusta on rajoitettu esimerkiksi eräitä Metsähallituksen alueita sekä vaelluskalavesistöjen virta- ja koskipaikkoja. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin. Lisätietoja saa sähköpostitse eraluvat@metsa.fi ja puhelimitse 020 69 2424.


Kalastonhoitomaksu 2024

47 € / kalenterivuosi
16 € / 7 vuorokautta
6 € / vuorokausi

Maksukuitti on pidettävä mukana kalastettaessa.

 

Miten voin maksaa?

1) Netin kautta

Kalastonhoitomaksu voi maksaa Eräluvat-verkkokaupan kautta. Kirjaudu verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voit tulostaa ta tallentaa mobiliilaitteelle.

2) Eräluvat-sovelluksen kautta

Eräluvat-sovelluksen voit ladata Android-puhelimiin Play-kaupasta ja iOS-puhelimiin App Storesta. Löydät sovelluksen kaupasta kirjoittamalla hakuun "eräluvat".

3) Palvelunumeron kautta

Soita 020 69 2424 (arkisin 9-15) ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun.

4) Palvelupisteissä

Kalastonhoitomaksun voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa ympäri maan. Saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150379). Lisätietoja saa sähköpostitse eraluvat@metsa.fi ja puhelimitse 020 69 2424.


Vesialueen omistajan lupa

Vesialueen omistajan lupa tarvitaan verkko-, katiska- ym. vastaavassa kalastuksessa ja koski- sekä muissa erityiskohteissa, kuten "istuta ja ongi" –järvillä. Täältä löydät tietoja paikallisista kalastusluvista Pohjanmaan rannikolla.