Fiskare sökes del 6 Jan Ström

 

Ström: “Det handlar om livsstilen, friheten och att få sköta sig själv”


Det duggar lätt och en dimma har lagt sig över byn. Dagen före har yrkesfiskaren Jan Ström kommit iland med sin fiskebåt efter att ha fiskat strömming i Nämpnäs, Närpes. Det är ännu lite för kallt för några större fångster, men som fiskare gäller det att vara ihärdig. Det är främst strömming som är den huvudsakliga inkomstkällan. På våren fiskar Ström även abborre och gädda.

– Här är det strömming man kan tjäna pengar på. Sikfiske går nog bara som en hobby.

 

Tanken på att bli fiskare kom när Ström blev klar med sin utbildning i metallarbete. Efter avklarade studier, insåg han att metallarbete inte var något för honom, och att det istället var fisket som drog.

– Det är kanske livsstilen. Friheten och att få sköta sig själv. Jag styr min egna dagar. En bidragande orsak är också min morfar - han var heltidsfiskare på riktigt. Det fanns alltid någonstans där det gick att sätta ut näten. Även vintertid fiskade han oftast. Jag kunde följa med ibland, men när jag var liten var det ändå snöskotern som lockade mest.

Sedan 2014 har Ström arbetat heltid som yrkesfiskare. Dagarna kan vara långa och krävande, och arbetstiden beror till stor del på vädret.

– Är det fint väder så kör vi nog sju dagar i veckan. Det kommer ändå dagar då man få sitta där hemma. Det löns inte att fiska när det stormar.

 

Hur är det att vara yrkesfiskare idag?

Fiskaryrket har varit på nedgång under en lång period. Enligt statistik från naturresursinstitutet Luke har antalet aktiva fiskare minskat med hälften under de senaste tio åren. Denna minskning syns även i Nämpnäs.

– Nuförtiden är det ganska tomt i fiskhamnen. Det finns egentligen bara två som fiskar strömming i Nämpnäs. Det finns förstås några deltidsfiskare. När jag tänker tillbaka på då jag var liten så var hamnen full med båtar, säger Ström.

Hur ser då Ström på framtiden när det gäller fiskaryrket?

– Fisket går nog ner. Man kan inte heller beskylla andra fiskare, utan det är nog skarven och sälen som är de skyldiga.

De utmaningar som en yrkesfiskare står inför idag är många - säl och skarv är djur som de flesta fiskare är bekanta med. Även Ström har erfarenhet av säl- och skarvproblematiken. Ofta har Ström hittat spår av säl i sin fångst, och har därför lagt upp ett schema på hur länge han låter näten vara ute.

– Sälen är alltid närvarande. Jag har till och med fått sälar i näten - jag vet inte exakt hur många, men kanske 5-6 stycken. När det gäller strömming så vill vi gärna fiska den över dagen.

Fiskekvoter är också något som blivit omdebatterat och en återkommande fråga i fiskepolitiken. Kvoterna innebär en del utmaningar för dagens fiskare, och speciellt för nybörjare innebär fiskekvoterna svårigheter med att få igång en verksamhet.

– Att det inte finns några nybörjarkvoter för lax är kanske största problemet. Det skulle vara en förutsättning i fiskaryrket, för jag tror att lax skulle kunna vara en ganska stor inkomstkälla.

Ström anser att säl, skarv och fiskekvoterna är de största utmaningarna för yrkesfiskarna. Största utmaningen för honom själv är sälarna.

– Jag tror att man borde ta lite mera tag i sälproblemet. Det finns nog mera i vattnen än vad man tror, det kan man se längs kusten. Tänk då vad som finns ut i havet.

 

Favoritfisken i havet

Till middag brukar man i Ströms familj äta fisk ibland. Även fyraåriga dottern gillar att äta fisk, och lax är hennes favorit. Vad äter fiskaren om han får bestämma själv?

– Jag skulle säga att strömming är min favorit. Ugnslax är också gott.

Ström skulle inte vilja byta bort den livsstil han har idag. Han trivs som yrkesfiskare, och trots de utmaningar som finns så lockar livsstilen. Att en dålig fiskedag klår vilken arbetsdag som helst, det håller han med om.

Text och bilder: Bertills&Jung

Lyssna på podden med Jan här:


Detta innehåll är en del av Österbottens Fiskarförbunds projekt “Fiskare sökes” där en fiskare per månad presenterar sitt yrke via podcast, innehåll i form av videor, sociala medier och artiklar. Projektet är finansierat av Europeiska havs- och fiskerifonden via Kustaktionsgruppen vid Aktion Österbotten.