Jesper öppnade “lyxbutik” i Kvevlax


Hobbyfiskaren Jesper Källskog sadlade om från ingenjörsstudier till fiskhandel i våras. Fiskat har han gjort hela livet och då pandemin satte käppar i hjulet för sommarjobb och studier såg han potential i att sälja färsk fisk lokalt. Men så mycket fiskande på egen hand hann han aldrig med då verksamheten väl rullade igång.

Sedan ett par månader tillbaka driver Jesper “Jeppes Fisk” i Kvevlax centrum. Fiskbutiken har fått ett varmt mottagande och kunder strömmar till från både söder och norr.

⎻ “Vilken lyx med en egen fiskdisk i byn” har många kunder sagt. Och läget är ypperligt, det är nära att svänga in hit från riksåttan på väg till eller från jobbet, berättar Ann-Charlotte Svanlund som är en av två anställda.

Bild 1. Cecilia Norrgård och ägare Jesper Källskog vid Jeppes Fisk i Kvevlax. Foto Hannah Kjellman / Bertills & Jung


Tidpunkten för öppnandet var också den ypperlig, trots att många undrade hur Jepser vågade starta företag mitt i pandemin.

⎻ Många jobbar hemma och vill ha något enkelt att värma till lunch. Därför har vi börjat göra till exempel fiskbiffar och kan på så sätt ta tillvara mer av fisken vi har i disken. Just idag innehåller de gädda, sik och forell, säger Jesper.

Samtidigt blir kunderna allt mer medvetna, de vill äta mera hälsosamt och satsar på bättre råvaror. Efterfrågan på inhemsk och framförallt lokalt fångad fisk har ökat markant. Vid Jeppes Fisk kommer största delen av fisken inom en radie på 100 kilometer.

⎻ Kunderna frågar dels varifrån fisken kommer men även när den är fångad, och det är tyvärr något många har om bakfoten - att fisken borde vara fångad samma dag, säger Ann-Charlotte.

⎻ Fisken håller sig fint en längre tid, så länge hanteringen av den från hav till bord sker på rätt sätt. Här hos oss ligger fisken på is ända tills den säljs. Så hellre än att köpa dagsfärsk fisk och ha på lager hemma så borde man istället komma in och köpa den hos oss samma dag den ska tillagas, då bibehålls kvaliteten.

Bild 2. Abborr- och sikfilé är eftertraktade av kunderna. Foto: Hannah Kjellman / Bertills & Jung


Jesper berömmer fisken som kommer från de lokala fiskarna och uppskattar möjligheten att köpa mindre partier och oftare, istället för mycket på en gång.

⎻ Det garanterar färsk fisk av bästa kvalitet i disken. I dagsläget är efterfrågan stor på abborre, gös, sik och strömming.

Han hoppas på fler fiskare i framtiden, men förstår samtidigt att det finns utmaningar. “Vem vill, eller helst kan jobba på förlust” som han uttrycker det.

⎻ Nog vore det ju betydligt mera attraktivt att börja på som fiskare om inte säl och skarv skulle utgöra ett sådant stort hot mot näringen som den gör idag.

Jesper ser ändå ljust på framtiden inom branschen och berättar att han har tusen idéer.

⎻ Men, det är väl bäst att ta en sak i taget, säger han och skrattar.


Text: Petra Långfors / Bertills & Jung